Luga Flow


White like me

Att vara vit i Uganda innebär att man ofta känner sig som jag gissar att typ en prinsessa eller Paris Hilton kan göra, man funderar mycket på vad människor tror att det kan få ut av en.  I Kampala ser man inte särskilt många folk som tigger på gatan, den typen av urban fattigdom finns inte riktigt för att de flesta befinner sig i "the village" där de har mat att äta. Däremot finns det extremt utbrett system av sponsor-sökande. Folk kommer upp till en på gatan och säger jag kan inte betala mina school-fees kan du hjälpa, jag letar efter en sponsor till mitt projekt, jag vill komma till Europa osv.. I början när man är här har man garden uppe och tycker inte att det gör någonting, det är klart att man är annorlunda och att folk ser på en på ett visst sätt osv. Men när man varit här ett tag och börjar känna att man är en i gänget och man tycker att man är kompisar och plötsligt kommer frågan om pengar, då inser man hur svårt det verkligen är att någonsin bli en i gänget. För att man representerar alltid någonting annat. Så då tar man upp garden igen och tänker att det är ingen här som gillar mig för att jag är jag utan för att jag är muzungu. Det innebär också att man ständigt understryker att man inte har några pengar, att man är student och inte har någon inkomst. Samtidigt HAR man ju pengar som skulle kunna hjälpa personer, men det innebär ju också att man blir en sponsor vilket betyder att man inte kan vara kompisar. Eller? 

More fire - Bonfire!

I Kampala luktar det brandrök nästan överallt. Eftersom det inte finns någon sophantering bränner var och en sina soppor i små brasor utanför hemmet. Även i fina områden har varje hus en liten brasa utanför de höga staketen dar hemhjalpen varje dag branner familjens sopor. Förutom det är det också en stad där mycket brinner ner. Sen jag kom hit har tre marknader brunnit ner och alla bränderna misstänks vara anlagda.


I fredags skulle jag och Sara skulle filma en grupp som kallas för Bavavuka all-starz vilket är en grupp som startats av en ugandisk hip-hop artist som kallas för Babaluka. Han plockar upp ungdomar från olika getton utanför Kampala för att hålla dem borta från trubbel och istället ägna sig åt konst och musik. Fyra av ungdomarna bodde i ett hus som kallades för deras "space" som är både där de har sina workshops och sitt förråd av musik och saker. När vi ringde på morgonen för att fråga när vi skulle komma berättade deras ledare att allt var "burned down". Under natten hade någon tänt på stället som fyra av ungdomarna tillsammans med en av ledarna bodde på. Vi åkte dit och tittade på det som var helt förstört, all deras musik all deras utrustning och den konst som de hade förvarat där var borta. Som tur var hade en av ungdomarna märkt att det brann, annars hade det slutat väldigt illa även för dem. Men vad är det för dumhuvud som tänder på ett sånt hus, jag vill bara slå den personen i huvudet. Ingen av dem verkade särskilt arg utan bara ledsna och sa att personen förmodligen hade " a bad heart" men att inget skulle kunna stoppa deras rörelse. 

Pa kvallen gick vi pa en open mic pa Nathional Theater. Kvallen hette Bonfire.


Häng dem högt!

Owino-marknaden som brann ner för ett tag sen har ursäkta utrtrycket, men rest sig ur askan. Idag syns det inte ens att det har brunnit alla försäljare är tillbaka på exakt samma ställen och med exakt samma varor.. Under tiden har två andra mindre marknader brunnit ner och igår kollapsade den andra byggnaden på två veckor vilket orsakade 2 personers död.
Något måste göras. Musevenis lösning? Häng dem!

Citat i Daily Monitor:

"Buildings cannot continue to collapse like that; this is murder and the engineers must be hanged. I am sure action will be taken,” Mr Museveni said while addressing journalists at State House Nakasero.


Fam M7 och Uganda

Förra veckan var president Yoweri Museveni i London för ett Common Wealth-möte. Då passade BBC på att fråga honom angående hans utnämning av sin fru - Janet Museveni till minister, vilket skedde för några veckor sedan. Han svarade att först och främst handlade det om hennes kompetens, han har så många gånger blivit besviken på sina ministrars handlingsförmåga. Han fortsatte med att säga att han kunde tillåta att hans familjemedlemmar ägnade sig åt detta ”profession of sacrifice and not privilige” som det innebär att jobba i regeringen eftersom han själv i så många år ägnat sig åt denna ”sacrifice”. Verkligen retorik som ekar ganska obehagligt.

För att illustrera är det inte få av Musevenis släkt och vänner som han tillåtit ägna sig åt denna ”profession of sacrifice”:
Till exempel: Fru Janet Museveni: State minister för Karamoja-distriktet, bror Gen Salim Saleh: Senior Presidential Advisor, svåger Sam Kutesa: utrikesminister, son Muhozi Keinerugaba: commander of the Special Forces, dotter Natasha Karugire: Private Secretary to the president. Systersson Joseph Ekwau: Private Secretary to the President in charge of Medical Services.. And so on and so forth..

Hemma hos Dr. Anne

Just nu bor jag i ett hus som tillhör en brittiskt katolsk läkare som jobbar för Hospice Africa. Fantastiskt hus med utsikt över Victoriasjön, men verkligen bland de mest märkliga ställen jag varit på.  Sex stycken vakthundar och en grindvakt bevakar huset. Inuti är det krucifix och ikoner i precis i alla hörn. Det som chockade mig mest var dock ett inramat dedikerat och signerat porträtt av George W. Bush som hänger på en av väggarna. Nar hela resten av Uganda lider av Obama-feber och varenda bar och restaurang och bil pryds med en bild av den nye amerikanske presidenten sa ar det i det har huset istallet den forre presidenten som ar i fokus. Efter att ha funderat ett tag kan jag gissa att kopplingen är George Bush finansiering av AIDS-prevention enligt ABC-metoden (Abstention, Fidelity and as a last resort Condoms)  som är kopplad till den kristna rörelsen över hela Afrika och som därmed är kopplingen till Hospice Africa. Sjukt hursomhelst, och valdigt markligt att ata middag under overvakning av en stralande leende George W. Bush...


På vägen


Prisindex Kampala

Lunchbuffé på en lokal restaurang: 2500 shilling
En öl i en bar: 2500 shilling
En ananas: 1500 shilling
Åka matatu-taxi in till stan: 800 shilling (även om de alltid säger 1000 för att man är muzungu)
En deodorant: 10 000 shilling
Ett paket cornflakes på Shoprite: 16 000 shilling
Bada i poolen på Sheraton en lördag: 25 000 shilling

Istället för säkerhetsbälte


NGO's och taggtråd

Just nu bor jag i ett hus som jag vaktar åt ett holländskt par som är på sin smekmånad. Huset ligger i ett område där alla hus har höga höga staket med taggtråd högst upp och tjocka gallergrindar. Man ser vita personer i vissa av trädgårdarna men inga på gatorna. De åker sina stora SUVs (och här är de verkligen enorma, lika stora som public transport bussarna som transporterar 14 personer) ända fram till gallergrinden, där tutar de tre gånger och en hushållerska kommer och öppnar. De flesta muzungus som bor här jobbar för någon av de sjukt många NGOs som finns i Uganda typ Röda Korset eller Save the Children eller för all del FN. Man blir lite desillusionerad av att se hur NGO arbetet fungerar.  En annan holländsk tjej som jag träffat här hade en olycka där hon och hennes  pojkvän krockade med en bil med en FN-symbol. Det var FN-bilens fel och efter de hade kommit fram till att skadorna skulle kosta 1 miljon shiilling att laga går FN-personen tillbaka till bilen och plockar ut en miljon shilling i nya sedlar från handskfacket..  Genomsnittslönen i Uganda ligger på ungefär 100 000 shilling i månaden.

Jag är säker på att många av NGO-organisationerna gör ett väldigt bra jobb och hjälper personer, men jag kan inte hjälpa att tänka på att anledningen till att det finns så många organisationer här i Uganda är att de västerlänningar som jobbar här kan ha ett väldigt bra liv. Jämför du med grannlandet Sudan så hittar du där inte organisationer som Breakdance as Social Change eller veterinärer utan gränser. Så frågan är hur bekvämt livet måste vara för att man ska kunna tänka sig att hjälpa.

Red Pepper-Fredag

Det har var forstasidan pa Red Pepper nu i fredags. Branden som pa onsdagen forstorde Owino Market och allt for 25000 (!) forsaljare har halkat ner i nyhetsvarderingen for att ge plats for historien om en horny ghost i president Musevenis hus.

RSS 2.0